Náhradní minirecenze - Letopisy Narnie (připravily SdM a NzL)

04.08.2010 22:53

Milí čtenáři,

slib je slib, a proto, když paní profesorka Malrin odjela nečekaně na dovolenou a nemohla nám dodat svou recenzi série Stmívání, jsme se na poradě dohodli, že vás nemůže o pravidelnou analýzu dalšího z magických světů připravit! Nabídli jsme tedy redaktorům, že si mohou vzít termín paní profesorky. Zájemců bylo mnoho, přímo nad očekávání (přesněji nula), vybrat tedy bylo fakt těžké! A víte jak to chodí v časopisech? Když to nikdo nechce napsat, musí to napsat šéfredaktorka. V tomto případě má však šéfredaktorka štěstí - má věrnou pomocnici a kamarádku, tudíž půl práce. Přinášíme Vám dnes kratičkou orientační recenzi-analýzu světa vytvořeného panem Lewisem - Narnie, která v našem seznamu recenzí chyběla. Snad omluvíte případné nedostatky, které jsou zaviněny omezeným časem k napsání. Avšak již nyní Vám můžeme slíbit, že o Stmívání nepřijdete! Dostane se na něj v některém z příštích termínů.

 

FAKTA

Autor: Clive Staples Lewis

Název: Letopisy Narnie

Názvy dílů:  Lev, čarodějnice a skříň

                  Princ Kaspian

                  Plavba Jitřního poutníka

                  Stříbrná židle

                  Kůň a jeho chlapec

                  Čarodějův synovec

                  Poslední bitva

 

Nakladatel:  Orbic pictus (1991-3)

                   Návrat domů (1998-9)

                   Fragment (2005)

 

Překlad:  Renata Ferstová (1991-3, 1998-9)

              Veronika Volhejnová (2005)

 

Film: Ano (Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň, 2005, 125 min, režie: Andrew Adamson)

                https://www.csfd.cz/film/130148-letopisy-narnie-lev-carodejnice-a-skrin/

               (Letopisy Narnie: Princ Kaspian, 2008, 144 min, režie: Andrew Adamson)

                https://www.csfd.cz/film/221770-letopisy-narnie-princ-kaspian/

               

KRÁTKÁ SHRNUTÍ DĚJŮ

1, Lev, čarodějnice a skříň

Petr, Zuzana, Edmund a Lucie Pevensiovi žijí za 2. světové války v Londýně. Dostávají se na venkov do domu profesora Diviše, ve kterém nejmladší Lucie objeví starou skříň, díky které projde do neznámé země Narnie. Setká se zde s pane Tumnusem. Přesto děvče není v zemi vítáno, protože Bílá Čarodějnice Jadis, která vládne Narnii dlouhých sto let, se obává věštby, která předpověděla příchod nových králů.

Lucie se vrací zpět do našeho světa, ale sourozenci jí nevěří. Schodou okolností se tam dostanou všichni, avšak Edmund se přidá k Bílé Čarodějnici, která ho obelstila. Petr, Zuzana a Lucie se s pomocí narnijských obyvatel vydávají ke lvu Aslanovi, pravému vládci Narnie. Schyluje se k bitvě a Jadis chce Edmunda zabít. Aslan tomu zabrání a sám se za něj položí život. Avšak prastará narnijská magie je mocnější než Čarodějnice, a tak lev obživne. Sourozenci Pevensiovi bojují po boku Narnijanů a zvítězí. Jsou korunování na Cair Paravel a stávají se krály a královnami Narnie.

Po několika letech, když už jsou dospělí, se při lovu zatoulají do lesů, kudy do Narnie přišli. Opět projdou tajemnou skříní a ocitnou se zpět v našem světě, kde neuplynula ani hodina.

 

2, Princ Kaspian

Od vlády Petra, Zuzany, Edmunda a Lucie uplynulo 1000 let. Narnie už není to, co bývala a její obyvatelé se mají špatně. Země se zmocní Miraz, Telmeřan pocházející ze země Telmar. Zabije krále a všech, kteří by mu mohli klást odpor. Mirazův synovec Kaspian je právoplatným dědicem, ale ve chvíli, kdy se jeho strýci narodí syn, mu začíná jít o život. Uteče z hradu a vydá se do lesů, aby našel Narnijany a s jejich pomoci svrhl strýce. Od svého strýce dostane roh královny Zuzany, který přivolá pomoc. A na roh je opravdu zatroubeno.

V našem světě jsou Petr, Zuzana, Edmund a Lucie o rok starší. Z anglického nádraží se rovnou dostanou do Narnie. Vyhledají Kaspiana a dostanou do bitvy, kde Petr bojuje s Mirazem. Zvíteží, přesto Telmeřané zaútočí. Proti nim se postaví stromy, které obživnou a pomohou Pevensiovým a Kaspianovi zvítězit. Kaspian se pak dostává na trůn. 

 

3, Plavba Jitřního poutníka

Lucie a Edmund jedou na prázdniny k tetě a strýčkovi, kteří mají syna Eustáce. Děti se však nemají příliš v oblibě. Edmund s Luckou si jednou vypráví o své poslední návštěvě Narnie. Slyší je Eustác a vysměje se jim, že říkají hlouposti. Lucka si všimne krásného obrazu s lodí, která vypadá, že opravdu pluje. Najednou se ocitou uprostřed širého moře a loď z obrazu je skutečná. Jejím kapitánem je král Kaspian - děti jsou opět v Narnii.

Kaspian vedl plavbu po stopách ztracených pánů, které poslal pryč jeho strýc Miráz. Navštíví Osmamělé ostrovy, ale jsou zajati. Díky jednomu ze sedmi pánů je nejprve osvobozen Kaspian, a poté i Edmund, Lucka a Eustác.Postupně zdolávali různé překážky, až dorazili na ostrov, kde našli tři spící muže. Museli se vydat na konec světa a nechat tam jednoho z nich - myšáka Ripčípa. Na konci se objevuje Aslan, který zdělí Lucii a Edmundovi, že už se nikdy do Narnie nevrátí a pošle sourozence i s Eustácem domů.

 

4, Stříbrná židle

Bratranec Pevensiových Eustác se společně s kamarádkou Julii dostává do Narnie. Povolá je Aslan, aby pomohli najít ztraceného syna krále Kaspiana, který se vydal hledat vraha své matky. Alsan poskytne Julii čtyři rady a ta se s Eustácem vydává na Kaspianův hrad. Odtud se vydávají na cestu.

Pokračují ve svém pátrání a setkávají se s bludičkou Čvachetkou. Cestou potkají dámu na koni - Zelenou Čarodějnici, která jim řekne, aby šli k Mírumilovným obrům. Děti tam jdou, obři jsou pohostinní, ale nakonec se ukazuje, že je chtějí sníst. Děti utíkají, schovají se v jeskyni a propadnou se do Podzemí. Najdou tady Prince Riliana i Zelenou Čarodějnici, která ho má pod svoji mocí. Čarodějnice zabila princovu matku a děti jí musí zabít. Stane se tak, syna vrátí Kaspianovi a vrací se do Anglie.

 

5, Kůň a jeho chlapec

Rybáře Aršíše navštíví kalornijský šlechtic. Chce získat jeho osvojeného syna Šastu do otroctví. Šasta se seznamuje s pánovým koněm, který umí mluvit. Domluví se, že společně utečou do svobodné země Narnie. Cestou potkávají dívku Aravis s její mluvící klisnou. Když přijdou k městu Tašbán, přemýšlí, jak projdou, aby nevzbudili pozornost. Rozdělí se a každý má projít městem sám. Šasta se dostanu do davu, který se sešel kvůli narnijským králům. Ti si chlapce splestou s princem Korinem a odvedou ho sebou. Šasta vyslechne debatu o tom, proč jsou králové zde. Královna Zuzana si mí vzít  prince Rabadaše, ale nechce ho. Šasta se nakonec vymění s Korinem a pokračuje v cestě s Aravis. Vyslechnou, že Rabadaš chce napadnout měso Archeland, a tak varují jeho krále Lunu. Zprávu předají i Narnijanům a s jejich pomocí vyhrají. Šasta nakonec zjistí, že je synem Luny a bratrem Korina. Po otcově smrti se ujímá vlády.

 

6, Čarodějův synovec

Polly a Digory se díky kouzelným prstenům od strýce Andrewa dostávají do jiných světů. Navštíví město Charn, které je mrtvé. Stalo se tak díky kouzlu zlé čarodějnice Jadis. Digory jí ovšem probudí pomocí kouzelného zvonku. Polly a Digory vezmou čarodějnici do našeho světa, kde však nemá moc. Přesto napácha mnohé škody, a tak nakonec děti používají prsteny a odvádí jí pryč. Nedostanou se však do města Charm, ale do Narnie - nové země, kterou právě založil lev Aslan.

Aslan tvoří novou zemi a některým zvířatům propujčí řeč. Jadis ho však nesnáší, pokusí se ho zabít, ale bez úspěchu. Digory prosí lva, jestli by neměl lék pro jeho nemocnou maminku. Aslan ho však pošle pro jablko z léčivého stromu, aby odčinil to zlo, které do jeho země přivedl. Digory mu ho přinese a vyroste z něj strom, který bude chránit Narnii před Jadis. Daruje pak Digorymu jedno, ten ho odnese mamince a ta se uzdraví. Ze zakopaného ohryzku vyroste strom a z něj pak nechá Digory udělat skříň, která má kouzelné schoposti.

 

7, Poslední bitva

Narnii vládne král Tirian. Ale je to vláda plná zmatků a dny Narnie se blíží ke svému konci. Celá země žije zprávou, že se vrátil Aslan, ale ve skutečnosti to je jen hloupý oslík ve lví kůži. Pod vlivem opičáka rozkazuje strašné věcí a všechny zvířata se bojí Aslanova hněvu, tak dělají to, co chce. Král se dozvídá, že se nejedná o pravého Aslana a vydává se na místo, kde má lev být. Je však zajat vojáky a v noci se mu zdá o Petrovi, Lucce a dalších. Do Narnie přichází Eustác s Jill a chtějí králi pomoci v boji proti zlu. Pravý Aslan ničí starou Narnii a vytváří novou. Přicházejí i Lucie, Edmund a Petr - bez Zuzany, která na Narnii přestala věřit. V nové Narnii se setkáváme například s třeba s faunem Tummusem, s Aravis a Korem. Petrovi, Edmundovi, Lucince, Jill, Eustacovi, Polly a Digorym Aslan řekne, že v našem světě zemřeli při železničním neštěstí, ale v Narnii budou žít navěky.

 

DROBNÝ VHLED

Vítám Vás čtenáři ve světě Narnie. Letopisy Narnie jsou jedna z těch diskutovanějších a "rozporuplných" knih. Je Lewis stručný a strohý z nedostatku fantasie? Nebo snad se umí vyjádřit tak, aby řekl jen tolik, kolik čtenáře nezahltí, čímž mu dává prostor k vlastním představám a úvahám? Ano, pro jednoho ten, který to odflákl a prohrál s Tolkienem, pro druhé mistr slova a fantasie. Jak to máte Vy?

Jedno je jisté, Lewisův svět je plný barev, mluvících zvířat, mytologických bytostí i odvážných hrdinů i tajných poselství.

 

NENÍ SVĚT JAKO SVĚT

To, co člověka napadne jako první při čtení Letopisů, je Lewisovo pojetí "světů". Lewis vytvořil několik koexistujících světů, o nichž se dozvídáme hlavně v Čarodějově synovci. Podle Lewise tedy existuje několik samostatných světů. Přejít z jednoho do druhého je možné, avšak neděje se to často, spíše ojediněle. Každý svět je pak jiný. Jednou je to svět náš, tak jak ho známe, podruhé zničený svět Šárn, potřetí krásná Narnie. Každý ze světů má své typické obyvatele, každý vypadá jinak, každý má jiné zvyky, každý se nachází v jiném stádiu vývoje. Ale jsou tady a jsou současně. Dnes jich je tolik, zítra může být o jeden méně či více. Již jsem zmínila, že přejít z jednoho světa do druhého lze. Kdyby to nešlo, neměl by nejspíš Lewis o čem psát, protože právě tato skutečnost se stává spouštěčem dobrodružství prvního dílu. Lewis sám tyto přechody ošéfoval jakýmisi "portály" a "přenášedly", o nichž se zmíním později. Ústředním světem pro nás však je jen jeden - Narnie. Její příběhy na přeskáčku sledujeme během všech sedmi dílů. Nejčastějí přechod se pak uskutečňuje mezi Narnií a naším světem.

 

STŘEDOBOD NARNIE (A NEJEN) - ASLAN

Ve většině fantastických děl se objevuje postava - nemusí být vždy hlavní - jakéhosi "vůdce, rádce, otce, vrby", tedy toho, bez něhož by hlavní hrdina ve svém boji nejspíš cíle nedosáhl, poněvadž by nedostal "ten správný" základ - moudrou radu, předání zkušeností a bezmeznou důvěru. Tak si tedy neumíme představit pouť Froda bez Gandalfa, Harryho bez Brumbála či Geda bez Ogiona. Onen "učitel" a hrdina jsou často nuceni se při pouti rozdělit, avšak v hrdinově hlavě zůstává "idol" neustále. Podobného učitele a rádce najdeme i ve světě Narnie. Není to nikdo jiný než sám velký Aslan. Zvláštní na tom je, že zde nevystupuje jako vedlejší postava, jak je tomu jinde zvykem. Aslan se stává jakýmsi středobodem (nejen) narnijského světa. Je jeho nepsaným vůdce a pánem i potom, co jsou za krále a královny Narnie zvoleni Pevensiovi. A přitom se Aslan roky, ba dokonce desetiletí v Narnii ani neukáže! Přesto v něj všichni věří a čekají na něj. Aslan - jak sám říká - však není pánem pouze Narnie, ale každého z existujících světů, jen pokaždé mu "vládne" v jiné podobě. V Narnii je to lev. Což se nebelvírským určitě moc zamlouvá. A ano, na tomto místě je třeba celou pointu vysvětlit těm, kteří Narnii nečetli - Lewis celou sérii prodchnul výrazným křesťanským podtextem, který je zřetelný nejvíc právě na postavě Aslana - Boha. V tomto pojetí se nám pak vysvětlí teorie, že ti, kteří v něj věřit nepřestali, budou odměněni a až přijde jejich čas, mohou k němu přijít (tzn. do "Aslanova království"), a ti, kteří nevěřili, buď vystřízlivěli a nebo ne, dále škodili, tak tedy přijde zasloužený trest. Ano, toto je jistě aspekt, který by mohl spoustu čtenářů odradit, avšak Lewisovi nelze upřít jedno - nevnucuje nám své pojetí. Velmi snadno jej lze nevnímat a přizpůsobit si text sobě. V tomto mi hrozně připomíná Malého prince, toho také můžete vnímat jako pohádku, jako příběh křesťanský, příběh filosofický či příběh o hledání přátelství. Několik různých pohledů tedy lze mít i na Letopisy Narnie. Je to jen a jen Vaše rozhodnutí, čím Vám Letopisy Narnie budou.

 

OBYVATELÉ NARNIE

Převážnou část obyvatel Narnie - tedy aspoň tu, kterou Lewis představuje jako tu "pravou" Narnii hned v prvním díle, tvoří magické bytosti se schopností mluvit. Ano, schopnost řeči je to, co dělá tvory v tomto světě skutečně narnijskými. Tak vedle sebe v jednom světě žijí medvěd divoký, medvěd, který zdivočel, a medvěd, který mluví. Kromě zvířat se v Narnii ale vyskytují i mytologické bytosti, jako jsou například kentauři či fauni. Nechybí ani ty pohádkové - čarodějnice, skřítci a trpaslíci. V neposlední řadě se v Narnii objevují lidé. Pár z Vás si možná říká: čím je Narnie teda tak zvláštní, když pomíchala bytosti různých světů, různých žánrů, různých období. Já říkám "právě tím". Jednou z hlavním myšlenek Letopisů je nutnost snášenlivosti a schopnosti soužít, což je nastíněno ve starém známém (a dobrém;-) vzorci boje dobra a zla.

 

MAGICKÉ PŘEDMĚTY

Magickými předměty se to v Letopisech nehemží, ale málo jich tam také není. Jejich význam je však veliký. Především jsou to "prostředky přesunu" mezi jednotlivými světy, o nichž jsem už mluvila. Jakýsi portál nám může připomínat skříň, skrze níž se dostávají Pevensiovi do Narnie a zpět. Připomíná Vám to něco? Třeba rozplývavou skříň? +mrkne na čtenáře+ Nám známá bude i narnijská verze přenášedla. Na velmi podobném principu fungují prstýnky z šestého dílu. Jeden Vás přenese "tam", druhý "zpět". 

Mezi důležité magické předměty patří  ty, které vlastní "lidé v Narnii". Například Lucinka dostala darem zvláštní lektvar. Díky němu může vyléčit zraněné a nemocné. Zuzana má zase roh, který Vám přivolá pomoc, ať budete kdekoliv. A vzpomeňte na fígle Bílé čarodějnice - Jadis! Mrazící meč či magická tekutina, kterou Jadis vytváří to, co vytvořit chce.

 

 

MAGIE, JAK JI ZNÁME MY

Přestože tento svět není plný čarodějů a čarodějek, magie se zde vyskytuje. Dle mého má několik stupňů. První stupeň je tvořen magickými bytostmi a předměty. Druhý zastupují ti, kteří magii provozují, což může být například Bílá a Zelená čarodějnice a hlavně samotný Aslan, který může "všechno". Celé to pak zaštiťuje prastará magie, jakýsi řád fungování světů.

 

 

Abychom to shrnuly - Letopisy Narnie mají své velké plus v tom, že mohou uspokojit různé typy čtenářů. Což ovšem není na úkor kvality. Všech sedm útlounkých knížek nabízí především neotřelé příběhy, které uhranou nejednoho čtenáře.

Jsme si vědomy toho, že za tak krátkou dobu, kterou jsme na napsání tohoto článku měly, se nám v žádném případě nemohlo podařit obsáhnout vše, co by bylo třeba popsat. To základní jsme zmínily, na cokoliv dalšího se můžete zeptat v komentářích. Rády zodpovíme. 


Pro Lví tlapou

Stephi de Morney a Niane z Libelusie

 

 

Náhradní minirecenze - Letopisy Narnie (připravily SdM a NzL)

Datum 20.04.2012
Vložil Ann
Titulek Trochu špatné pořadí

Jen seznam knih byl přeházený.
Mělo to být takhle:
Čarodějův synovec

Lev, čarodějnice a skříň
Kůň a jeho chlapec
Princ Kaspian
Plavba Jitřního poutníka
Stříbrná židle
Poslední bitva

Ale článek se mi líbí a jsem ráda, že jsi nepsala o Stmívání, ale o Narnii, protože tu prostě miluju.

Datum 09.08.2010
Vložil Anne Diane
Titulek Super recenze :)

Článek se mi moc líbí. Já sama patřím k fanynkám Narnie (a jejího krále Petra) a všech sedm knih jsem zhltla během týdne.
Jistě, s Tolkienem se nemůže měřit, protože oběma šlo o něco jiného. Tolkien byl víc zabrán do tvoření nového světa, a tak je křesťanská stránka Pána Prstenů v knize hlouběji skryta. Lewis měl hrozně zajímavý život a jeho vášní bylo později studium křesťanské mystiky. Proto ji protlačil i do knih, takže jsou hrozně moc inspirované biblí. Dětem se obvykle líbí pro svou stručnost a živý děj (čímž se Pán Prstenů opravdu nevyznačuje). Hrozně mě bavilo, hledat společné body u Lewise a Tolkiena, protože oba byli velmi blízcí přátelé a vzájemně se inspirovali (například entové alias živé stromy, které zachrání bitvu ve prospěch dobra, atd...)
Super knihy! Opravdu vřele doporučuji! Aslana nejde nezbožňovat a Petra nemilovat (zejména ve filmech) ;)

Datum 09.08.2010
Vložil Niane
Titulek Re: Super recenze :)

A já už vím, kdo nám od teď bude psát recenze.... ;-D

Datum 20.04.2012
Vložil Ann
Titulek Re: Super recenze :)

Proč jen Petra?
Já osobně je mám ráda všechny stejně.

Datum 05.08.2010
Vložil Jessamine
Titulek =)

moc pěkná recenze. patřím k těm , co pravé Lewisovo kouzlo neobjevili, protože mi to vždycky přišlo prostě moc pohádkové a nelíbí se mi jeho styl (Polly a Digory se spolu pět minut dohadovali, ale to tady nebudeme rozebírat, protože to není důležité...). až teď jsem zjistila, že Čarodějův synovec je šestý díl. já si vždycky myslela, že to byl první :)

Datum 05.08.2010
Vložil Stephi
Titulek Re: =)

Jessamine, my zde máme knihy seřazené podle toho, jak je pan Lewis napsal - chronologicky podle našeho pojetí času. Pak se Letopisy řadí podle času narnijského - tak je řazeno nové vydání od Fragmentu. Díky tomu mohou mít některé díly jiné místo... =)

Datum 07.08.2010
Vložil Jessamine
Titulek Re: Re: =)

tak to jsem netušila. je to jasné, nechala jsem se zmást Fragmentem :)

Datum 20.04.2012
Vložil Ann
Titulek Re: Re: =)

Lewis je možná psal jinak, ale mohla by Narnie vzniknout až v šestém díle?
To asi ne, že jo.

Datum 20.04.2012
Vložil Ann
Titulek Re: =)

Víš to je pravda je to první díl a autorka tohohle blogu si to troch spletla.

Datum 20.04.2012
Vložil Ann
Titulek Re: Re: =)

Lewis je možná psal jinak, ale mohla by Narnie vzniknout až v šestém díle?
To asi ne, že jo.

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode