Mozkomorové zpět do Azkabanu?

11.08.2010 21:16

Skupiny zabývající se ochranou práv kouzelnického lidu jásaly, když ministr kouzel, Kingsley Pastorek, ukončil spolupráci s mozkomory a zřídil pro ně - podobně jako pro obry - rezervaci (jejíž umístění není veřejnosti známé, z jasných důvodů). Z Azkabanu se tak podle nich stala moderní instituce, která nevyužívá mučení (v případě mozkomorů psychické) jako jednu z nápravných metod. 


V posledních dnech se spolu s odsouzením masového vraha Willowse (loupežné vraždy) objevuje stále více protestů za návrat mozkomorů do kouzelnického vězení. Argumenty, jimiž se ohánějí, by dokázal vysypat z rukávu snad každý kouzelník. 

za ty nejhorší činy si odsouzení zaslouží nejhorší možný trest

mozkomorové nemají důvod se vzbouřit, když budou dostávat pravidelnou „potravu“

budou více pod dohledem, než kdyby byli na odlehlém místě


Ochránci kouzelnických práv však kontrují s neméně dobrými argumenty. Hlavním je kategorizace působení mozkomorů mezi mučení (což zavedl před časem svým výnosem právě již zmíněný ministr Pastorek). Moderní společnost by podle těchto organizací neměla využívat mučení jako nápravného prostředku.

„To máte jako s kletbou Cruciatus,“ vysvětluje Agnes Prewett, asistentka ministra, která také zastává vůdčí funkci v jedné z organizací. „Patří ke kletbám, které se nepromíjejí, čímž naše společnost dala už před lety jasně najevo, že mučení pro ni není přípustné. Proč tedy k mozkomorům přistupovat jinak? Jsou přece tímtéž, jen v psychické rovině.“

Pravdou je, že jak kletba Cruciatus, tak i účinky mozkomorů mohou vést ke stejnému konci: šílenství. Navíc musíme mít stále na paměti otázku justičních omylů.

Dále je zde otázka: dokázalo by Ministerstvo udržet na uzdě nejděsivější přirozenost mozkomorů – zálibu v líbání?


Otázku mozkomorů jsem v rychloanketě položila několika osobám našeho hradu.


Anseiola Renine Rawenclaw: Já myslím, že by se mozkomorům měly pořídit růžové oblečky a měli by být vpuštěni zpět do Azkabanu. To by byl teprve trest.


Barbara Arianne Lecter: Domnívám se, že mozkomorové patří k Azkabanu jako kachnička k panu řediteli.

Nejenže jsou mozkomorové přeci jen "účinějšími" strážci než obyčejní lidé, ale Azkaban se tak stane hrozbou pro černokněžníky, kteří si (doufám) dvakrát rozmyslí, než něco provedou.

Vidina mozkomorů je tedy mnohem více moralizující, než volně pobíhající mozkomorové, kteří tak nejsou pod přímým dohledem ministerstva a mohou napáchat škody mimo vytyčený prostor, kterým je v tomto případě Azkaban.

Proto plně souhlasím s tím, aby se tyto bytosti opět vrátily do pevných zdí Azkabanu.


Alissia Catherine Alterey: Ja osobne som za to, aby sa moskomorové vrátili späť do Azkabanu. Odsúdenie do Azkabanu by predsa pre čarodejníka malo byť tým najväčším trestom, a práve moskomory dodávali Azkabanu jeho desivosť. Bez nich je Azkaban ako obyčajné mudlovské väzenie, čo je podľa mňa nedostatočný trest pre tých, ktorí spáchali tak ohavné činy, že boli odsúdení na to, aby strávili zvyšok života práve na tomto mieste. Avšak moskomorové by mali byť neustále pod dozorom ministerstva mágie, aby sa už neopakovali podobné situácie, akých sme boli svedkami v minulosti.


Elle Sutherland: Inu, jsem pro i proti. Myslím, že se stále stává, že je někdo odsouzen neprávem, a bohužel je jim případné osvobození málo platné, pokud již přišli o rozum ze stálé přítomnosti mozkomorů. Ovšem ti, kteří se s pýchou ke svým činům přiznali, by měli trpět za své hrůzné činy. Zde by tedy uplatnění mozkomorů coby strážců bylo na místě. Asi jediným řešením by tedy bylo působení mozkomorů jen v určitém bloku či části Azkabanského vězení. Otázkou však je, zda mozkomorové nějakou působnost na osoby, které bez mrknutí oka ony hrůzné činy provedly, vůbec mají.


Noxy Silverssson: Jen ať si je tam sympaťáky nechají! Vždyť už by to nebyl Azkaban, prosím vás!


Jane Mooren: Myslím, že při dalším postupu by mělo záležet na několika okolnostech, nemám totiž názor úplně jednoznačný. Pokud by byli mozkomoři kontrolovatelní a bez nějakých "voldemortovských" následků, díky čemuž by s nimi nebyly téměř žádné problémy, klidně bych byla pro. Vězení přeci není za odměnu...

Pokud by se ale mozkomoři nadéle vyhýbali kontrole a nebyla by s nimi možná další spolupráce, byla bych rozhodně proti. Lepší je se vyhnout rizikům a vymyslet něco nového. Předpokládám, že kouzelníkům by netrvalo dlouho, než by vymysleli odpovídající náhradu.

Midar Kilahim: Rozhodnutí pana Pastorky mě osobně velmi překvapilo a naplnilo negací. Mozkomoři jako takoví jsou poměrně nebezpeční, a když byli v Azkabanu, měli jsme nad nimi alespoň nějaký dohled. A když nepracují pro Ministerstvo, víme jistě, že nám neublíží? Proto se přikláním k názoru, že by se měli vrátit zpátky do Azkabanu. Jednak proto, že je potřeba mít nad nimi dohled a také proto, že Azkaban je opravdu za trest a bez nich je to jen obyčejné vězení, ze kterého je ještě snazší uniknout. Nezapomeňme, že do Azkabanu posíláme velmi nebezpečné jedince! Co kdyby skutečně někdo unikl (a nebylo by to poprvé) a ohrožoval třeba studenty naší školy? To by si jistě z Ministerstva nikdo nepřál. Hledí tedy Ministerstvo na naši bezpečnost? Ne. Měli by se nad sebou zamyslet.



Všem dotázaným, kteří přispěli do debaty, znovu děkuji.


Překvapilo mě, jak málo lidí zmínilo otázku lidských práv. Většinou se zamýšleli nad praktičností vyřešení otázky pouze mozkomorů samotných (na kterém místě a jak organizovaní budou nejlíp „uklizení“). Ti, kteří souhlasili s názorem protestujících, kteří chtějí jejich návrat do Azkabanu především kvůli vězňům jako součást jejich trestu, jako by tak prohlásili, že ti o svá lidská práva přišli kvůli svým činům, za něž byli odsouzeni. 

Mezi bystrozory panuje většinový názor, že mozkomorové do Azkabanu patří. Já však dávám přednost řešení ministra Pastorka. Na mozkomory není spoleh. Kdyby se po Tomu Riddleovi objevil další černokněžník, který by nabral větší sílu, než je obvyklé, neváhali by ani vteřinu, protože je to prostě jejich přirozenost. Držet je tedy pod dohledem na určitém místě se mi jeví jako nejpraktičtější. Ohledně otázky práv vězňů mám také jasno. Člověk je člověkem, ať spáchá sebebestiálnější čin. A riziko justičních omylů mi přijde příliš vysoké

+pomyslí na případ Siriuse Blacka, jenž strávil v Azkabanu v nejpřísněji střeženém křídle skoro polovinu života+ 

 

Pro Lví tlapou

Belatris N. Malrin

Mozkomorové zpět do Azkabanu?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode