Famfrpálová sezóna očima a otázkami Rebeccy Shadowfang

18.06.2010 21:38

     Kolejní turnaj ve famfrpálu chytil závěrečnou zlatonku. A jaký byl letošní ročník?

     Letos poprvé po dlouhé době byla navržena úprava v pravidlech famfrpálu. Jednalo se o změnu ukončení zápasu. Zda je možné předčasně ukončit již rozhodnutý zápas, anebo zda zachovat původní verzi, že zápas nekončí, dokud není chycena zlatonka. Předložila jsem tuto problematiku a pár dalších otázek kapitánům týmů, a jak se s nimi poprali, posuďte sami.

 

„Na hradě běží už celkem dlouho anketa ohledně délky famfrpálového utkání. Která možnost je podle tebe lepší a proč?“

Nebelbrach Mechacha (Nebelvír 3. ročník)

Jsem pro změnu pravidel. Proč, to jsem už několikrát vysvětloval v DV, pokusím se to stručně shrnout: V zápase jde o to zvítězit. Vyrovnané zápasy obvykle končí dost rychle, táhnou se ale takové, v nichž je o vítězi rozhodnuto po dvou třech hodinách a dalších dvacet se už jenom čeká na konec. Místo sportovního zážitku jsou pak už jenom všichni otrávení.

 

Natalie Davis (Mrzimor 3. ročník)

Dle mého názoru je lepší možnost ukončit zápas po 24 hodinách ve prospěch vyhrávajícího družstva. Každý si asi pomyslí, že jako kapitánka ne moc silného týmu bych měla chtít delší čas, abychom si mohli natrénovat procenta. Já jsem ale spíše zastáncem toho, že by se neměl zanedbávat mudlovský život. A stejně i při krátké délce zápasu vidím, jak hráči pomalu odpadávají. Nemluvím o problému, jestli se bude hrát v noci nebo ne.

 

Eressiel de Naso (Havraspár 5. ročník)

Já jsem rozhodně pro zkrácení délky zápasu… :-) Protože kdo opravdu nehrál ten nejdelší zápas a neseděl na koštěti toliká hodin v kuse, rozhodně si nedokáže představit, jaké to je… :-) a když zápas trvá takhle dlouho, většinu lidí už to stejně přestává bavit a jediné, co si přejí, je to, aby byla zlatonka už chycena… :-)

 

Renée Carlisle (Zmijozel 3. ročník)

Bez komentáře.

 

 

     Právě zápasy, kdy je rozhodnuto po pár hodinách, ale trvají i přesto velmi dlouho, bývají zdrojem pomluv, hádek a různých obvinění na téma, že si vlastně silnější mužstvo jen přišlo zatrénovat. A jak se tedy kapitáni postavili k otázce číslo dvě?

 

„S délkou zápasu mnohdy souvisí i fakt, že je uměle protahován tak, že ani u vedoucího týmu (a mnohdy o hodně vedoucího týmu) není obsazen post chytače a nikdo zlatonku nechytá, přestože jsou všechny ostatní posty obsazeny. Jaký je tvůj názor na tyto takzvané tréninkové zápasy.“

Nebelbrach Mechacha (Nebelvír 3. ročník)

To je druhá věc, proč se někdy zápasy protahují. Podle mne je trénink trénink a zápas je zápas. Jeho umělé natahování zavání neúctou k soupeři.

 

Natalie Davis (Mrzimor 3. ročník)

Osobně proti tzv. „tréninkovým zápasům“ nic nemám. Chápu, že si spousta hráčů chce nalétat nějaká ta procenta. Důležité je hlavně, když se dohodne, že budou létat například jen chytači a ostatní třeba půjdou spát nebo že půjdou spát všichni, tak aby někdo toto neporušil a neudělal si z toho takový tajný tréninkový zápas.

 

Eressiel de Naso (Havraspár 5. ročník)

Ano, občas to tak je… :-) Ale já jsem spíše pro to, že se má trénovat při tréninku… od toho ten trénink přeci je… :-) zápas by měl být hlavně o soutěživosti… :-) ale je pravda, že skoro každý si z toho později dělá trénink a jiné už to asi nebude… :-)

 

Renée Carlisle (Zmijozel 3. ročník)

Názor? Neutrální, nevzpomínám si na takový případ bohužel. :-(

 

     Je tomu už nějaký ten pátek, kdy vítěz turnaje kolejí mohl vyzvat k zápasu tým profesorů. Ale dnes si to již ze studentů málokdo pamatuje. V poslední době dostudovalo a zůstalo učit na naší škole hodně vynikajících hráčů famfrpálu. Nepřišel čas opět tuto tradici obnovit? A jak si kapitáni týmů poradili s poslední otázkou?

 

„V poslední době ukončilo vzdělání a přešlo na stranu profesorů hodně kvalitních hráčů famfrpálu. Měl by se obnovit zápas vítězného týmu proti profesorům?“

Nebelbrach Mechacha (Nebelvír 3. ročník)

Rozhodně. Bylo by to zajímavé utkání, v němž by navíc šly stranou emoce, a lidé by se jím prostě bavili.

 

Natalie Davis (Mrzimor 3. ročník)

Proč ne. :-) Já osobně jsem ho nikdy ještě nezažila, ale určitě je to takové zpestření a ráda bych se šla podívat.

 

Eressiel de Naso (Havraspár 5. ročník)

Toť otázka… :-) Možná by to bylo dobré… :-) Když tak nad tím přemýšlím, vlastně ani nevím, proč to bylo zrušeno… :-)

 

Renée Carlisle (Zmijozel 3. ročník)

Já zápas proti profesorům nezažila, tak nemohu posoudit, jestli ano či ne…

 

 

Anketa nakonec dopadla jen těsně ve prospěch stávajících pravidel a k žádné převratné změně nedošlo. A jak to nakonec všechno skončilo v letošních zápasech?

Zmijozel x Mrzimor – 1040 x 90
Nebelvír x Havraspár – 450 x 40
Nebelvír x Zmijozel – 420 x 410
Mrzimor x Havraspár – 2760 x 1940
Nebelvír x Mrzimor – 1930 x 100

Zmijozel x Havraspár – 1480 x 30

Sláva vítězům, čest poraženým.

Závěrem bych chtěla poděkovat všem hráčům, kteří se svou účastí na průběhu turnaje podíleli, že i přes mnohdy nepříznivý výsledek neztráceli naději a bojovali dál. Neboť dokud je zlatonka ve hře, hraje se. Rověž bych chtěla poděkovat kapitánům, že famfrpálu věnovali tolik času a úsilí, jakož i za to, že si ve svém tak moc nabitém programu udělali čas a odpověděli mi na otázky.

 

Pro Lví tlapou

Rebecca Shadowfang

Famfrpálová sezóna očima a otázkami Rebeccy Shadowfang

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode