Druhá magická recenze - Odkaz dračích jezdců (připravila Stevie de Morney)

25.07.2010 01:41

FAKTA

Autor:                      Christopher Paolini

Název:                     Odkaz Dračích jezdců: Eragon (2004, 2009)

Pokračování:            Ano

Názvy dalších dílů:  Eldest (2006, 2009)

                                Brisingr (2009)

Nakladatel:              Fragment (všechna vydání)

Překlad:                   Olga Machútová

Film:                        Ano (Eragon, 2006, 104 min, režie: Stefen Fangmeier )

                                https://www.csfd.cz/film/213192-eragon/

KRÁTKÉ SHRNUTÍ OBSAHŮ

1, Eragon

         Příběh začíná v malé vesničce Carvahall v zemi zvané Alagaësie. Setkáváme se zde s mladým farmářským chlapcem Eragonem, který žije společně se svým strýcem a bratrancem Roranem na okraji vesnice. Eragonův poklidný život se měni ve chvíli, kdy najde v lese podivně opracovaný kámen modré barvy. Vezme si ho domů a pokouší se ho vyměnit za jídlo pro svoji rodinu. Bez úspěchu. Doma později zjistil, že se nejednalo o kámen, ale o dračí vejce, ze kterého se vylíhl krásný modrý drak, tedy dračice Safira. Když se ho Eragon dotkl, na ruce se mu objevila stříbrná značka. Tenkrát však ještě nevěděl, co to znamená.

          Krutý král Alagaësie Galbatorix však chce vejce pro sebe, a proto pošle své posluhovače  ra´zaky, aby je získali. Ti při svém pátraní dorazí do Carvahallu a zabijí Eragonova strýce. Eragon se chce pomstít a zároveň odvrátit další neštěstí od své vesnice, takže se vydává s vypravěčem Bromem (který je Dračím jezdcem) po stopách ra´zaků a k Vardenům, kteří čekají na jeho příchod. Brom učí Eragona bojovat, starat se o draka a také využívat kouzla. Ra´zakové však oba zajmou a Brom umírá. Eragon je zachráněn Murthagemm, který mu příslíbí pomoc. Po cestě k Vardenům se jim podaří zachránit elfku Aryu, která poslala Safiřino vejce k němu. Když všichni dorazí k Vardenům, Murtagh je obviněn ze zrádcovství, protože je synem Morzana, nejhoršího z Krvepřísežníků, a je zajat. Uvnitř hory Farthen Dúr se schyluje k velké bitvě mezi Vardeny a Galbatorixovým vojskem – Urgaly, v čele s Durzou Stínem. Vardenové díky Eragonově a Safiřině podpoře zvítězí a novému Dračímu jezdci se podaří zabít Durzu – od té doby nese přízvisko Stínovrah. Eragonova cesta pokračuje k Elfům a trpaslíkům, aby vyjednal důležitá spojenectví proti Galbatorixovi. 


2, Eldest

          Druhý díl nám popisuje nejen cesty Eragona, ale i jeho bratrance Rorana. Eragon se po bitvě, při které byl zajat Murtagh Galbatorixovým vojskem, padl vládce Vardenů a jeho nástupcem byla zvolena jeho dcera Nasuada, vydává společně se Safirou a Aryou do trpasličího města, aby vyjednal spojenectví. Jeho další cesta s Aryou a trpaslíkem Orikem vede do elfské země Du Weldenverden, kde má proběhnout jezdcův další výcvik. Eragon zde potkává dalšího jezdce Oromise, který vede jeho učení. Z Eragona se při jedné oslavě stane poloviční elf, aby mohl lépe dostát svému poslání.

          Mezitím se Roran vrací do své vesnice a slyší, co všechno se za tu dobu odehrálo. Carvahall znovu napadnou ra´zakové (kteří Rorana hledají) a unesou jeho milou Katrinu. Roran se společně s vesničany vydává na dlouhou pouť přes celou zemi až k Vardenům, jejichž úspěch se rychle rozkřikl.

          Eragon díky nazírání zjišťuje, že Vardenové potřebují pomoci v bitvě. Vydává se tedy zpět. Vardenové jsou ve značném oslabení, ale na jejich stranu se přidává i svobodná Surda, vojsko trpaslíků, a také Roran s vesničany, kteří dorazí právě včas. Eragon se na bitevním poli setkává s Murtaghem a jeho drakem Trnem, kteří se přidali na stranu Galbatorixe. Vardenové vyhrají, ale Eragon svůj boj s Murtaghem ne. Navíc zjišťuje, že jsou bratři.


3, Brising

          Třetí a zatím poslední vydaný díl tetralogie je celkově nejakčnější. Eragon se vydává na volbu nového krále trpaslíků a znovu k elfům, aby mu byl ukován nový meč. Zjišťuje také, že Brom byl jeho otcem. Dále je mu svěřena informace, proč má Galbatorix takovou sílu. Získal Eldunarí od spousty draků (zde je uložena jejich magie).

          Roran společně s Eragonem zachraňuje Katrinu a přitom zabijí ra´zaky. Eragonův bratranec se také stává vyšším vůdcem vardenského vojska a zaslouží se o mnoho vyhraných menších bitev. 

          Další velká bitva probíhá u města Feinster. Zde se opět střetnou s Murthagem a jeho drakem Trnem. Na pomoc jim však přiletí Oromis. Bohužel je zabit on i jeho drak. Eragon svěři své informace Nausadě a ta zavelí útok na významná města a nakonec na Urŭ’baen, kde má sídlo Galbatorix. A mají jediný cíl – zabít krále.

ROZBOR KNIHY A ANALÝZA MAGICKÝCH ZÁKONŮ

Odkaz Dračích jezdců je fantasy trilogie, která má vlastní svět i pravidla. Ve všech knihách nacházíme dech zatajující pasáže, stejně jako popisy přírody či charakteru lidí. To vše je protkáno prastarou elfskou a dračí magií, díky čemuž je život v Alagaësii tolik odlišný od toho našeho.


Řád Dračích jezdců

         Vznikl po dlouhých válkách s draky. Elfové vymysleli kouzlo, které spojilo Dračí jezdce (původně to byli elfové) s myslí draků a oni díky tomu mohli mezi sebou komunikovat. Prakticky se stali jedním ve dvou tělech. Navzájem cítili bolest, radost i strach. Původně řád fungoval jako prostředník mezi divokými draky a elfy. Časem se k elfům přidali lidé, ale trpaslíci za jezdce nikdy přijmuti nebyli. První jezdcem byl Eragon, jehož drakem byl Bid’Darm.

         Dračí jezdci postupně ovládli celou zemi a snažili se o mír a blahobyt alagaëských obyvatel. To vše jen do příchodu Galbatorixe. Ten jednoho večera byl přepaden Urgaly a jeho drak byl zabit. Chtěl po řádu, aby mu vydali nového draka, ale ti to odmítli. Na jeho stranu se přidal Morzan (otec Murtagha) a společně přepadli hlavní město a získali dračí vejce, které Galbatorix očaroval. K němu a Morzanovi se postupně přidalo 13 dalších jezdců (Křivopřísežníků), kteří postupně zabili všechny jezdce i draky. Posledním Dračím jezdcem původního řádu byl Brom (bez draka) a Oromis. Novými jezdci jsou pak Eragon se Safirou a Murtagh s Trnem. Stále zůstáva Galbatorix.


Rasy

          V celé Alagaësii žije několik ras. Setkáváme se zde s elfy, kteří jsou považování za vznešený a moudrý národ. Žijí v Du Weldenvarden, což v překladu znamená „Kouzelný les“. Daří se jim vzdorovat Galbatorixovi, ale snaží se podporovat (i když občas trochu neochotně) Vardeny. Podstatné pro ně je, aby byl obnoven Řád Dračích jezdců, takže považují Eragona za jistého „spasitele“. Nejdůležitější elfkou je v celé sérii Arya, která je spojenkyní Vardenů a zároveň vyslankyní od elfů. 

        Trpaslíci žijí v horách a dolují poklady. Jsou nejstarším národem Alagaësie a nikdy neměli draky v oblibě. Před příchodem elfů a lidí s nimi bojovali a nikdy se žádný trpaslík nestal Dračím jezdcem. Příchod Eragona a Safiry proto mnozí považují za špatnou věc. V současné době je 13 trpasličích klanů, kteří mají jiné tradice, zvyky a náboženství. Všichni však spadají pod vládu jednoho krále.

       Lidé v Alagaësii žijí nejkratší dobu, ale stihli napáchat hodně zla. Přidali se k elfům a z některých se stali Dračí jezdci (Brom, Galbatorix...). Přesto se v nich nachází obrovská odvaha a touha zachránit milovanou zemi – což dokazují Vardenové, kteří statečně bojují proti Galbatorixovi.

         Urgalové jsou národ podobný zvířatům. Mají rohy, jsou vyšší než obyčejní lidé a živí se lovem. Bývají krutí a slouží Galbatorixovi, který je považuje za dobré válečníky. Bojují ve Fathern Dúru a zabijí vládce Vardenů.

         Každá rasa má i svůj vlastní jazyk a většina vůdců umí alespoň trochu mluvit každým jazykem.


Ukázka jazyka trpaslíků:

Carkna bragha! - Velké nebezpečí! 

Tronjheim - Obří helmice

Vol Turin - Nekonečné schodiště 

Orik Thrifkz menthiv oen Hrethcarach Eragon rak Dûrgrimst Ingeitum. Wharn, az vanyali-carharûg Arya. Né oc Ûndinz grimstbelardn. - Orik, Thrifkův syn, a Stínovrah Eragon z klanu Ingeitum. A také elfský posel Arya. Jsme Ûndinovými hosty. 


Ukázka Urgalského jazyka:

Ahgrat ukmar. - Uděláno.


drajl - červi

Ithrö 

Zhâda - Zkáza rebelům

Kaz jtierl trazhid! Otrag bagh. - Neútočte! Obkličte ho!

nar - titul vysoké vážnosti

ušnark - otec 


Draci a dračí jezdci

          Každý drak má svého jezdce a nevylíhne se, dokud ho nenajde – je to zajištěno kouzlem ve starodávném jazyce. Jakmile se dráček vylíhne a dotkne se ho osoba předurčená být jezdce, na ruce se mu objeví znamení zvané gedwëy ignasia. Díky tomu pak jezdec může používat magii. Draci nikdy nepřestávají růst a dokáží chrlit oheň až v šesté měsíci věku. Ti draci, kteří se nepřidali přímo k řádu, si zachovali svoji divokost a zodpovídali se pouze vůdci svého klanu.

          Lidé i elfové, kteří mají předpoklady stát se jezdcem, musí projít tvrdým výcvikem těla i mysli. Jakmile se pro ně vylíhne drak a získají stříbrnou značku, elfové jim ukovají meč, který může nosit pouze Dračí jezdec. Vzhled jezdců se časem změní, lidé se začali podobat elfům, špičatěly jim uši, byli mrštnější ve fyzickém i kouzelnickém boji.

          Jak bylo řečeno, jezdci a draci jsou spojeni prastarým kouzlem, které může zničit jenom smrt. Pokud zemře drak, jezdec přežije. V opačném případě však umírá i drak. Draci a jezdci jsou spolu propojeni myšlenkami, dokáží si předávat informace, aby o nich nikdo jiný nevěděl. Zároveń si jezdec může od svého velkého přítele vzít trochu energie, pokud ji potřebuje. 


Magie a Starověký jazyk

          Magie a kouzla jsou věci vyhraněnou pro kouzelníky, elfy a Dračí jezdce. Oproti našemu kouzlení je to v Alagaësii podstatně složitější. Aby kdokoli mohl použít kouzlo, musí znát pravé jméno věci – tedy jméno ve Starověkém jazyce. Celkově je však kouzlení velice náročné, protože ubírá energii. Ti, kteří chtějí kouzlit, si musí dobře rozmyslet, jaké to kouzlo bude. Nerozvážnost je může stát život. 

          Kouzla jde provozovat i na větší vzdálenost, ale zase platí pravidlo, že čím dále, tím více energie si kouzlo vezme. Samotné vyslovení jména ve Starověkém jazyce není podmínkou. Proto se dá kouzlit i v případě, kdy nemůžeme mluvit. Vyslovení slouží k absolutní koncetraci, aby nebyla mysl rozptýlena a kouzelníkovi se nestal osudný omyl. Pomocí kouzel se dá rozdělat oheň, porazit nepřítele, ale i proniknout do cizí mysli – podobné našemu nitrozpytu. 

          Výhodou Dračích jezdců je jejich gedwëy ignasia  a spojení s drakem. Mohou si díky tomu dovolit náročná kouzla, která by je samotné zabila – drak jim propujčuje vlastní energii a magii. 

          Ne všichni kouzelníci používají Starověký jazyk. Jsou tu ti zlí – černokněžníci a Stínové, kteří využívají černé magie stínů vyvolaných ze záhrobí. Pokud černokněžníka stíny ovladnou, stává se z něj Stín (stejně jako jim byl Durza) a je mu propůjčena ohromná moc. Stína lze zabít jen ranou do srdce, což se podařilo Eragonovi v první knize, kdy zabil Durzu, a získal tak přízvisko Stínovrah.

          Starověký jazyk je především záležitostí elfů, kteří ho běžně používají a je jejich mluvou. Ten, kdo ovládá jazyk, je považován za moudrého a inteligentního. Dračí jezdci uměli za svých časů plynule mluvit elfsky a považovali to za čest. 


Ukázka starověkého jazyka:

Aí varden abr du Šrur’tugals gata vanta. - Strážce Jezdců žádá vstup. 

Argetlam - Stříbrná ruka  => používá se i k obecnému označení Dračích jezdců

Bjartskular - Zářivá šupina  => označení pro dračici Safiru

zar'roc - utrpení => jméno meče Krvepřísežníka Morzana, který dal Brom Eragonovi

Waíse heill. - Uzdrav se. 

Kvetha Fricai - Zdravím, příteli 

Eka fricai un Šrur'tugal - Jsem Jezdec a přítel! 

Gëuloth du knífr - Otup nůž! 

Brakka du vanyalí sem huildar Safira un eka! - Zeslab kouzlo, které drží Safiru a mě! 

Togira Ikonoka - Zdravý mrzák 

Atra gülai un ilian tauthr ono un atra ono waíse skölir frá rauthr. - Nechť tě provází štěstí a spokojenost a jsi chráněn před nepřízní. 


Srdce Srdcí

          Elfsky pak Eldunarí. Jedná se o kámen v barvě draka, který má každý drak uvnitř svého těla. Jsou dva způsoby, jak získat Eldunarí: pokud tělo draka umírá a on chce zůstat dál v kontaktu se svým jezdcem, ukryje svoji duši do Eldunarí a vyvrhne ho ven. V myšlenkách jsou pak jezdec s drakem stále spolu, jezdec může využívát energii Eldunarí, ať je kdekoli. Druhou možnost zvolil Galbatorix – pokud drak svoji duši ukryje do Eldunarí, ale nestihne ji vyvrhnout a darovat, bylo Srdce Srdcí odvezeno na ostrov Vroengard, kde je místnost pro Eldunarí. Sem si pro ně přišel Galbatorix a donutil draky mu sloužit. Tím získal ohromnou moc.


Ukázka umění v Alagaësii:


Píseň Ekksvarova

Dolů po divokém proudu,

Který se řine z Kílfiných žil,

Jedem na dřevěném voru

Pro domov, klan, náš cíl.


Pod nebeskou klenbou a orlím zrakem,

Přes řeky a kotliny s divými zvířaty,

Jedeme na voru s krvavým znakem

Pro železo, zlato a démanty.


Silný stisk zvoníkům, vousatým čumilům,

A v bitvě opatruj můj kámen,

Protože opouštím mých otců dům

Pro pustou zemi na druhé straně. 


Aryiina báseň

V záři bíleho měsíce,

Kde leží stříbrná tůně

Tiše v kapradí lůně

A voní borové jehlice.


Spadl do vody kámen

A rozbil odraz měsíce

Uprostřed kapradí, přeslice

A vůně borové jehlice.


Tisíce střípků světla

Vlní se po tiché hladině

Klidného jazera v mýtině,

Kde planá růže kvetla.


Za temné, mocné noci

Stíny se hýbou, stíny se točí,

Kde kdysi... 


          Život v Alagaësii je v mnohém podobný světu Tolkiena v trilogii Pán prstenů. Elfové jsou zde také považováni za sličný a moudrý národ. Trpaslíci oproti nim jsou nerudní a schovávají se v horách, kde hledají poklady. Lidé jsou považování za slabochy, ale i v nich je velká odvaha a síla postavit se krutému vládci. A samozřejmě Galbatorix má mnoho společného se Sarumanem. Du Waldenvarden je podobný elfskému lesu Lorienu, který v Pánu prstenů obývají elfové, a je stejně jako on chráněn kouzly. Paolini si stejně jako Tolkien vymyslel vlastní jazyky pro jednotlivé rasy a udělal Alagaësii o to zajímavější.         

         Všechny tři díly Odkazu Dračích jezdců jsou prostoupené magií, napětím, ale poslouží i pro rozjímání nad obyčejnými pozemskými činy. Některé by mohla odradit délka každé knihy - 488 stran, 656 stran a 656 stran. Těm, co však překonají prvotní respekt, slibuji, že se vydají na dlouhou pouť, od které nebudou moci odtrhnout oči. Předností Christophera Paoliniho je totiž umění popsat nejen boje, ale i krajinu, lidi a celkovou atmosféru v Alagaësii. Společně s Eragonem budete bojovat proti ra´zakům, proletíte se na Safiře, zapláčete nad Bromovým hrobem a zjistíte, že není trpaslík jako trpaslík. Co více si přát?


Nechť vaše meče zůstanou ostré!

Pro Lví tlapou

Stephanie de Morney

 

 

DODATEK ŠÉFREDAKTORKY: 

Milí čtenáři,

za zhruba deset dní se můžete těšit na recenzi ságy Stmívání od paní profesorky Malrinové. Vytrvejte s námi!

 

Druhá magická recenze - Odkaz dračích jezdců (připravila Stevie de Morney)

Datum 25.07.2010
Vložil Jane January
Titulek No...

Film jsem viděla ještě před čtením knížky - díky bohu, protože jinak bych se na něj ani nedodívala. Celý příběh tím totálně zabili, jediný člověk který mi tam seděl byl Jeremy Irons - ten byl jako Brom dokonalý. Ale jinak... Kdyby bylo možno, dávám mínusové hvězdičky. Ani Safira nevypadala tak, jak jsem si ji představovala (ale byla pěkná, to ano).
A to, že vykrádá LOTRa - k tomu se Paolini sám přiznal, takže nevidím problém. Je to hodně dobře napsaný příběh, který se krásně čte.

Datum 25.07.2010
Vložil Jessamine
Titulek Film

jsem taky viděla, ale jako první jsem četla knížku, takže v kině jsem mezi záchvaty smíchu dokázala jen občas vyloudit znechucené odfrknutí (chudáci ti, co seděli přede mnou) nebo naprosto nechápavý výraz :D četla jsem někdy na základce první dva díly (a souhlasím, že je to vykrádačka Pána prstenů a taktéž souhlasím, že to knize neubírá na kvalitě), ale film mě odrovnal natolik, že ke trojce jsem se zatím nedostala =) takže koukání doporučuju jen na vlastní riziko -"Jsem Murtagh a ty mě potřebuješ." - to je na mě moc ;D

Datum 25.07.2010
Vložil Bete
Titulek =)

Eragon je ma oblibena trilogie! =)) A ta jeji delka je naopak velice pritazliva o=) Film jsem tedy bohuzel nevidela, takze nemohu soudit - videla ho ale ma sestra a podle te to bylo hodne slabe, byly tam rozpory s knihami, ano, navic pry v porovnani s Panem Prstenu byla mnohem slabsi vyprava, spousta veci ji prisla neprirozena, nedotazena, odflaknuta - vratila se celkem zklamana... Ale jak rikam, ja sama osobne soudit nemuzu.
Jinak Eragonovi je casto vycitano, ze se hodne opici po LOTRovi, a jo, ve sve podstate to tak skutecne je - nicmene Paolinimu rozhodne nelze uprit obrovsky spisovatelsky dar, to, jak to umel popsat, vygradovat napeti, vymyslet princip carovani - toto dela z knihy jedinecne dilo, u ktereho lze insipraci Tolkienem rozhodne omluvit a vrele ho doporucit =)

Datum 25.07.2010
Vložil Stephi
Titulek Film

Film jsem viděla, ale ještě před čtením Eragona. Takže se mi líbil - celkem dobře vytvořený drak, hezká krajina. Pravda, ra´zakové nebyli nic moc. =D Ale pak jsem četla knížku a můj názor se změnil. Film byl totiž točený ještě před tím, než vyšla druhá kniha. Takže některé věci ve filmu vylučují to, co by mělo být ve dvojce. Z toho důvodu si i myslím, že prozatím nebyl další díl zfilmován... Ale nejsem typ, co by film odsoudil a nedíval se na něj. Občas si film pustít... =) Ale jestli to dopadlo vyloženě špatně, to si netroufám říci, protože nejsem moc náročná. Kdyby tady byl nějaký opravdový filmový kritiki... =DD

Datum 25.07.2010
Vložil Niane
Titulek Mě by zajímalo,

jestli jsi, Stephi, viděla film... A pokud ano, co na něj říkáš? Popřípadě - co na něj říkáte vy ostatní?
Vesměs většina recenzí, které zde byly nebo budou uveřejněny, se dočkala filmového zpracování. Ne vždy se to zrovna povede (viz Čaroděj Zeměmoří například)

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode