Cestomagie I. - Španělsko

29.07.2010 20:24

Drazí milí! Vítám vás u nové (ne)pravidelné rubriky Cestomagie. Tato rubrika, jak už sám název napovídá, se bude snažit rozvíjet a zvětšovat vaše obzory, a to doslova. Navštívíme postupně většinu zemí světa, kde si budete moci prohlédnout pamětihodnosti, města, dovědět se něco o historii a případně i ochutnáte tamější kuchyni. Ale dost bylo řečí, sbalte si svých pár Bertíkových fazolek a vzhůru na cesty!


První země, kterou společně navštívíme, bude Španělsko. Proč? Protože je pěkně u moře, protože je tam skoro pořád pěkně a protože někde začít musíme. A taky proto, že se vám chci pochlubit svým nynějším bydlištěm.


Pues, ¡empazamos nuestra viaje!




Na začátek trocha zeměpisu. To by nešlo: cestovat ani nevědět kam! Tedy, Španělsko leží na Pyrenejském poloostrově, sousedí na severu s Francií a pidistátem Andorou a na západě s Portugalskem. Na jihu je Gibraltarský průliv, který odděluje Evropu a Afriku. 

Španělsku též patří souostroví Baleáry (Islas Baleares) a Kanárské ostrovy (Islas Canarias) ve Středozemním moři.


Oficiální název Španělska je Španělské království (Reino de España). To znamená, komu to ještě nedošlo, že ve Španělsku vládne král. Nemá však velkou moc, jelikož stejně jako ve Velké Británii, i tady má hlavní slovo parlament. Jméno krále bychom však mohli zmínit, i když je to mudla, co se chytře narodil. Španělsku vládne král Juan Carlos I.


Španělsko je též federativní stát, to znamená, že je rozdělen na celky, které jsou v podstatě takovými „státy ve státě“. Je jich celkem sedmnáct. Chcete je všechny vyjmenovat? Myslím, že to nebude nutné. Opravdu chcete? Tak dobře, ale pak si nestěžujte:


Andalucía (hl. město Sevilla)

Extremadura (Mérida)

Castilla y León (Valladilid)

Galicia (Santiago de Compostela)

Principado de Asturias (Oviedo)

Cantabria (Santander)

País Vasco (Vitoria)

Navarra (Pamplona)

La Rioja (Logroño)

Aragón (Zaragoza)

Cataluña (Barcelona)

Comunidad Valencia (Valencia)

Regió de Murcia (Murcia)

Islas Baleares (Palma de Mallorka)

Islas Canarias (Las Palmas de Gran Canaria y Santa Cruz de Tenerife)

Castilla-la Mancha (Toledo)

Madrid (Madrid, hlavní město Španělska)


A ještě trocha jazyka. Když je někde ve španělštině j, čte se ch (Juan [chuan]). Ga, go, gu se čte normálně, kdežto ge, gi [che, chi]. Písmeno h se nečte vůbec (Hubert [ubert]). Když vás někdo pozdraví, řekne ¡Hola! nebo ¡Buenos días!


Tak, to by byla teorie. A teď vzhůru k pravému poznávání Španělska.


Začínáme v Galicii, nejzápadnějším rožku Španělska, a to hned v jejím hlavním městě, Santiagu de Compostela. 




Toto město bylo založeno někdy na přelomu 4. a 5. století. Říká vám něco slovo „křesťanství“, případně „katolictví?“ Jestli ano, pak víte, že je to mudlovské náboženství, jedno z nejrozšířenějších na světě. A ve Španělsku to platí taky. Španělsko je totiž tradiční katolická země, proto to tady měli kouzelníci vždycky trochu horší (zvlášť ve středověku). A proč se o tom teď zmiňuju a co to má co společného s námi, kouzelníky? Mnoho. Santiago de Compostela je jedno z nejvýznamnějších poutních míst katolíků. Věří, že ve zdejší bazilice (na obrázku ta budova se dvěma věžemi) je pohřben Jakub Starší, jeden ze dvanácti Ježíšových učedníků. Konají se tu velké pěší poutě a jmenuje se to „El camino de Santiago“. Avšak i pro nás je to důležité místo, zde se totiž konal první Sjezd ministerstev kouzel z celé Evropy, a to v roce 1756, kdy se ministři kouzel každé země dohodli na utajování kouzel (to sice už pár stoleté fungovalo, ale i tady platí – co není oficiální, neexistuje). 

Tady máte tak hodinku volno, podívejte se po městě, kupujte suvenýry, běžte se protlačit davem do katedrály, ale i tady platí zákaz kouzlení pro nezletilé osoby a příkaz utajení.


Tak, jsme všichni? To je skvělé, protože se půjdeme podívat k pobřeží. Je to kousek odtud, no, jen se podívejte na ty mapy, co jste dostali a najděte si tam „Santiago“. Zjistíte, že je to kousek od západního pobřeží Španělska. 



Vychutnejte si pohled na ilustrační foto, a už ať jste na pláži. Běžte do moře, sportujte nebo se jen tak opalujte. A kdo chce (a má dostatečný věk), může vytáhnout i hůlku, a pokud je mu velké teplo, může se ochladit nějakým pořádným ochlazovacím kouzlem. Proč? Protože tato pláž je dokonale skryta pohledům mudlů. Toto je ryze kouzelnické letovisko, jedno z nejvyhlášenějších na světě.  Až ho budete někdy hledat, hledejte název „Costa invisible“, neboli „Neviditelné pobřeží“. Originální název, není-liž pravda, že?


A jelikož nás tlačí čas, musíme se přemístit dále. Čekají nás proslulé „corridas de toros“, neboli, kdo mi dokonale nerozuměl, býčí zápasy. Jen vybereme vhodnou „plaza de toros“, abychom nebyli moc nápadní… tak třeba tato:




Myslím, že bude ideální. Prohlédněte si typicky kruhový tvar této „paza de toros“, neboli náměstí býků, pohodlně se usaďte a můžeme začít.


Tyto zápasy mají tři dějství („los tres tercios de la lidia“). Ale vy už sledujete dějství první, neboli „suerte de varas“, což, volně přeloženo, znamená zkouška kopí (když pomineme fakt, že slovo „suerte“ má asi milion dalších významů, mezi nimi je i štěstí). Při této části se pikadoři (všimněte si, že sedí na koních) snaží svými kopími býka přinutit zklidnit se. Jezdí okolo něj a píchají do něj. Při téhle části má býk největší šanci se předvést před svou smrtí. Buď je zbabělec, nebo statečný. Pokud pikador spadne z koně, chrání ho matador pláštěnkou. Ale k těm se ještě dostaneme později.

Pak nastupují baderilleros, muži se sedmdesáticentimetrovými dřevěnými tyčemi zakončené harpunami, a bodají do svalového hrbu na šíji. Užijte si tuto úžasnou podívanou, trvá necelých pět minut a bývá největším zážitkem.

A teď začíná třetí část. Vidíte toho chlapa tam, jak se u něj něco děje? To je prezident a právě dává povel k zahájení této části. Po „bridž“ (pokloně) prezidentovi a dedikaci (věnování) smrti býka prezidentovi nebo někomu minimálně stejně důležitému následuje ona třetí část – smrt. Matador pobíhá s muletou (kus rudé látky na tyči s držadlem a hrotem) a připravuje si býka na to, aby ho mohl zabít. Mimochodem, tyto scény se staly předlouhou k latinskoamerickému tanci „paso doble“. Muž je matador a žena muleta, krátké nahlédnutí zde: 

 


Choulostivým a milovníkům zvířat doporučuju zavřít oči – matador se chystá býka probodnout mečem. Ptáte se, jestli takto musí skončit každý býk? Bohužel musí. Proto jsou dnes býčí zápasy i tak kontroverzní – na jedné straně ochránci zvířat a na druhé ochránci kultury. No jo, mudlové. To my, kouzelníci neděláme. Jako je po celém světě populární famfrpál, tady jsou národním sportem býčí zápasy. Na rozdíl od mudlovských však býk vůbec netrpí. Kouzelnické „corridas de toros“ probíhají v podstatě jako ty, co jste teď viděli, jenom kouzelníci přišli na skvělou vymoženost – napodobeniny. Ano, pikadoři, baderilleros i matadoři bojují s iluzí. Takže všichni jsou v pořádku. Býci se spokojeně popásají na louce a lidé mají svou podívanou. Tohohle mudlové nebudou nikdy schopni. Ale posuneme se dál.


Zmínila jsem už jeden španělský tanec – paso doble. To ale není zdaleka vše ze španělské kultury. Správně, zajedeme do Toleda, centra kouzelnické zábavy.



Všichni za mnou, neztraťte se… a v téhle uličce zabočte doprava. Cože, že je tam zeď? Okamžitě se přiznejte, kdo k naší výpravě nepatří…Vy? Dobře, tak vypadněte, tady nemáte co dělat… tak, správně… Ti Španělé jsou tak vlezlí… zvlášť mudlové… Tak, už všichni vidíte ten vchod? Úžasné. Tak vítejte v Calle de Jarana, v Uličce hlučné zábavy. Vítejte v centru zábavy Španělska a snad i celé Evropy. Běžte do všech zábavných podniků, které najdete a bavte se až do svítání. Tančete salsu, pijte tequilu, seznamujte se, takzvaně „hace un montón de amitos“… Hlavně se ráno zase posbírejte, abychom se všichni vrátili šťastně domů ;-). Ukázala bych vám toho mnohem víc, třeba rodiště Armanda Embrollóna v Madridu, muže, který vynalezl samočistící se nádobí, či Esmeraldy Habladory, slavné spisovatelky a novinářky… no, moc jsme toho nestihli, ale s takovým množstvím času, který jsme měli, toho máme za sebou poměrně dost. Tak si v klidu užívejte zábavy na Calle de la Jarana a já se těším u příští Cestomagie, tentokrát po Rumunsku. ;-)


Pro Lví tlapou

Jasmína Archeryová

Cestomagie I. - Španělsko

Datum 05.06.2018
Vložil Albertfaw
Titulek How To Prevent Prostate Problems And Diseases?

The prostate gland is a vital section of a male's the reproductive system. It secretes fluids that assist the transportation and activation of sperm. The prostate related is found just before the rectum, below the bladder and all around the urethra. When there is prostate problem, it is usually really really irritating and inconvenient for the patient as his urinary strategy is directly affected.

The common prostate health problems are prostate infection, enlarged prostate and prostate cancer.



Prostate infection, also referred to as prostatitis, is the most common prostate-related problem in men younger than 55 years old. Infections of the prostate are classified into four types - acute bacterial prostatitis, chronic bacterial prostatitis, chronic abacterial prostatitis and prosttodynia.

Acute bacterial prostatitis could be the least common coming from all varieties of prostate infection. It is due to bacteria based in the large intestines or urinary tract. Patients can experience fever, chills, body aches, back pains and urination problems. This condition is treated by using antibiotics or non-steroid anti-inflammatory drugs (NSAIDs) to ease the swelling.

Chronic bacterial prostatitis is often a condition of the particular defect in the gland along with the persistence presence of bacteria within the urinary tract. It can be brought on by trauma for the urinary tract or by infections via other parts in the body. A patient may go through testicular pain, small of the back pains and urination problems. Although it is uncommon, it can be treated by removal from the prostate defect as well as making use antibiotics and NSAIDs to deal with the redness.

Non-bacterial prostatitis is the reason approximately 90% of prostatitis cases; however, researchers have not yet to establish the causes of these conditions. Some researchers believe chronic non-bacterial prostatitis occur due to unknown infectious agents while other think that intensive exercise and heavy lifting may cause these infections.

Maintaining a Healthy Prostate

To prevent prostate diseases, an appropriate weight loss program is important. These are some from the steps you can take to keep your prostate healthy.

1. Drink sufficient water. Proper hydration is critical for our health and wellbeing and it'll also keep the urinary track clean.

2. Some studies claim that a couple of ejaculations weekly will prevent cancer of the prostate.

3. Eat steak without excess. It has been shown that consuming greater than four meals of beef every week will raise the likelihood of prostate diseases and cancer.

4. Maintain a proper diet with cereals, vegetable and fruits to be sure sufficient intake of nutrients necessary for prostate health.

The most crucial measure to look at to ensure a normal prostate is usually to go for regular prostate health screening. If you are forty years and above, you need to select prostate examination at least one time 12 months.

Datum 07.08.2010
Vložil Jessamine
Titulek =)

jak se ti vlastně, Jasmí, povedlo stěhování do Španělska? jsi tam nastálo? +přemýšlí, jestli je správně "nastálo" nebo "na stálo"+

Datum 08.08.2010
Vložil Jasmin
Titulek Re: =)

Jess, no, z kouzelnického hlediska zatím nastálo +nastálo je tuším dobře, musíme se zeptat Neba :-)+

Datum 24.08.2010
Vložil Nebelbrach
Titulek Re: Re: =)

Správně je obojí. :-)

Datum 29.07.2010
Vložil Nebelbrach
Titulek Býčí zápasy

Oni je v Katalánsku zakázali. Čím je chtějí nahradit? Dračími zápasy?

Datum 31.07.2010
Vložil jasmin
Titulek Re: Býčí zápasy

Nebíčku, mudlové draky nemají, to bys mohl vědět ;-). Jestli jsi pozorně četl, tak kouzelníci s tím nemají problém. jak si to vyřeší mudlové, to je jejich věc ;-).

Datum 31.07.2010
Vložil Nebelbrach
Titulek Re: Re: Býčí zápasy

To je vlastně pravda. Jsem to kus hlavy trollí! :-D

Datum 29.07.2010
Vložil Stephi
Titulek Bueno...

Jasmi, skvělý článek! =)
+ jde si pustit španělskou muziku a trsnout Paso Hople... teda Doble +

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode